Ik zie ik zie … waarom een automobilist scherp moet zijn

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in het verkeer. Het is voor een chauffeur daarom natuurlijk belangrijk dat er goed op de weg wordt gelet. Toch zijn er veel afleidingen die de aandacht van de weg halen. Het meest bekende voorbeeld is het gebruik van de telefoon. Er zijn echter ook andere zaken die een chauffeur af kunnen leiden.

In de auto ben je sneller afgeleid dan je denkt

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onderscheidt vier verschillende soorten afleidingen. Wij geven in dit blog aan hoe makkelijk het is om afgeleid te worden. De categorieën die voor afleiding zorgen, zijn volgens het SWOV in te delen in: 1. Fysiek 2. Visueel 3. Auditief 4. Cognitief

Fysieke afleiding tijdens het besturen van een auto

Bij een fysieke afleiding is de bestuurder fysiek met iets anders bezig. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een telefoon wordt bediend. Ook het aanbrengen van make-up is een bezigheid die fysieke afleiding veroorzaakt.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Het kan voorkomen dat een chauffeur naar iets anders kijkt dan de weg. In dat geval is er sprake van een visuele afleiding. Als er in de auto iets valt en de chauffeur kijkt waar het vandaan komt en het op wil rapen bijvoorbeeld. Ook als een bestuurder whatsappt of tijdens het rijden een adres in het navigatiesysteem typt is hij visueel afgeleid.

Hoe geluid voor afleiding zorgt

De derde vorm die SWOV onderscheidt is de auditieve afleiding. Geluiden die de omgevingsgeluiden overstemmen zorgen ervoor dat een chauffeur minder goed in de gaten heeft wat er rond de auto gebeurt. Omgevingsgeluiden die indiceren dat er drukte is of dat er een hulpdienst nadert zijn uiteraard voor belang voor een automobilist om ongevallen te voorkomen. Het geluid van een radio of telefoon kan deze geluiden overstemmen.

Wanneer de gedachten van de chauffeur niet bij het autorijden zijn

De meest voorkomende afleiding in het verkeer is de cognitieve afleiding. Deze afleiding heeft betrekking op het kennen, waarnemen en overdenken van de buitenwereld. Op het moment dat er privé zaken zijn die niet goed lopen kan het zijn dat een chauffeur niet bij de les is. Tevens kunnen problemen op het werk hier voor zorgen. Het is dan ook zaak om alleen in de auto te stappen als de cognitieve afleiding tot een minimum wordt beperkt en een chauffeur weet dat hij in staat is de aandacht bij het rijden te houden.

Op zoek naar een scherpe chauffeur?

Bent u druk met uw werk of wilt u om een andere reden een scherpe, niet-afgeleide chauffeur inschakelen? Bij Verhoef Service Company hebben wij zowel privé als directiechauffeurs. Informeer gerust naar de mogelijkheden door te bellen met 029 721 9050. U kunt eventueel ook mailen naar info@verhoefservicecompany.nl

Neem contact met ons op

Verhoef Service Company

Contact

Savannahweg 17
3542 AW, Utrecht

0297-219050
info@verhoefservicecompany.nl

Over Verhoef

Verhoef Service Company is de specialist op het gebied van privé vervoer en transport.