Taxigebruik in Azië: de tuk-tuk

In eerdere blogs heeft u kunnen lezen over de taxi’s in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Een wereld van verschil met de taxi’s in Azië: de tuk-tuk’s. Het internationale symbool van Thailand is mateloos populair, maar helaas niet zonder gevaar.

Het ontstaan van de tuk-tuk

De geschiedenis van de tuk-tuk gaat ver terug. Het populaire voertuig stamt af van de jinrikisha of riksja. In 1869 werden de voertuigen voor het eerst geproduceerd in Japan; toen nog in de vorm van houten karren die door mensen werden voortbewogen. De eerste riksja’s waren geschikt voor één passagier, later werden de wagens groter en konden er meer passagiers mee vervoerd worden.

In 1871 werden de riksja’s geïntroduceerd in Thailand, maar het duurde nog tot 1960 voor de tuk-tuk in het straatbeeld verscheen als antwoord op de verboden fietstaxi. De tuk-tuk werd al snel een groot succes door zijn grote laadvermogen, kleine draaicirkel en de mogelijkheid om door smalle steegjes te manoeuvreren.

Internationaal succes

De tuk-tuk wordt niet alleen gebruikt in Thailand, ook in de rest van de wereld is het een populair vervoersmiddel. Zo worden op Madagascar de tuk-tuk’s nog altijd aangedreven door mankracht en hebben de tuk-tuk’s in Cambodja geen dak. Het straatbeeld van Havana, Cuba, wordt gedomineerd door gele, kokosnoot-vormige taxi’s en in Nederland zijn de versimpelde taxi’s voorzien van zuinige LPG-motors.

De nadelen van de tuk-tuk

Het lijkt zo romantisch: samen met uw geliefde in een tuk-tuk rondgereden worden, genietend van de bezienswaardigheden in een ver, tropisch oord. Helaas kleven er een aantal nadelen aan een tuk-tuk. Het dak is erg laag waardoor u weinig ziet van de omgeving en door de lage snelheid van het vervoersmiddel ontstaan er veel files. Lange ritten zijn vreselijk oncomfortabel (niet in de laatste plaats door alle uitlaatgassen van de miljoenen voertuigen op staat) en toeristen worden tijdens een ritje vaak opgelicht. Ondanks alle nadelen, is een ritje met een tuk-tuk wél een hele beleving en daarom ook zeer aan te raden als u daar de kans voor heeft.

Bent u op zoek naar een chauffeur die u zonder bovengenoemde nadelen op uw plaats van bestemming brengt? Bekijk wat direct wat een privé chauffeur voor u kan betekenen.

Neem contact met ons op

Verhoef Service Company

Contact

Savannahweg 17
3542 AW, Utrecht

0297-219050
info@verhoefservicecompany.nl

Over Verhoef

Verhoef Service Company is de specialist op het gebied van privé vervoer en transport.