Nachtblindheid in het verkeer

Bij de overgang van licht naar donker moeten de ogen zich vaak even aanpassen. Wanneer iemand in de schemering of het donker ook na langere tijd slecht blijft zien dan kan er sprake zijn van nachtblindheid. Deze aandoening kan gevaarlijk zijn in het verkeer.

Wat nachtblindheid is

In ons netvlies zitten miljoenen lichtgevoelige cellen. Deze zijn onder te verdelen in kegeltjes en staafjes. De kegeltjes zorgen voor scherpte, diepte en kleur. De staafjes zijn belangrijk om in het donker te kunnen zien. Bij iemand met nachtblindheid werken de staafjes niet goed.
De mogelijke oorzaken van nachtblindheid

Nachtblindheid kan zowel een gevolg zijn van een erfelijke aandoening als het gevolg van een tekort aan Vitamine A. Het netvlies kan zijn aangetast door retinitis pigmentosa (RP). Dit is een groep  erfelijke aandoeningen die leidt tot de uitval van het gezichtsveld en oogfunctietesten. Vitamine A krijgt iemand binnen door middel van voeding. Vitamine A is te vinden in vis, boter, margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Waaraan is nachtblindheid te herkennen?

Ons netvlies heeft altijd even tijd nodig om zich aan te kunnen passen aan het donker. Normaliter treedt er al redelijk snel gewenning op. Iemand die nachtblind is heeft een lange tijd nodig om te wennen aan het donker. Wanneer iemand een bioscoopzaal inloopt en de buurman niet kan zien dan is er grote kans dat er sprake is van nachtblindheid. Nachtblindheid openbaart zich vaak in de auto doordat iemand de berm niet goed kan zien. Daarnaast is het voor iemand met nachtblindheid lastiger om in het donker afstanden in te schatten. In tegenstelling tot iemand die geen last van nachtblindheid heeft, is er vaak sprake van tunnelvisie in het donker. Dit wordt duidelijk als iemand in het donker vlak voor zich moet kijken om de weg te kunnen volgen.    

Wat is er tegen nachtblindheid te doen?

Bij nachtblindheid als gevolg van een erfelijke aandoening is er geen oplossing. Indien nachtblindheid is ontstaan door een tekort aan vitamine A dan is het zaak dit tekort aan te vullen. Dit kan door het nuttigen van halvarine, margarine, bak- en braadproducten en/of vis. Daarnaast is het bij nachtblindheid soms verstandig om niet zelf in de auto te stappen maar iemand anders te laten rijden. Met een chauffeur van Verhoef Service Company weet u dat u veilig naar uw plaats van bestemming wordt begeleid. Op onze website vindt u meer informatie over onze privéchauffeurs.

Neem contact met ons op

Verhoef Service Company

Contact

Savannahweg 17
3542 AW, Utrecht

0297-219050
info@verhoefservicecompany.nl

Over Verhoef

Verhoef Service Company is de specialist op het gebied van privé vervoer en transport.