De invloed van de zon op het zicht

Zodra de dagen korter worden, is de kans groot dat u van of naar uw werk last heeft van de opkomende of ondergaande zon. Dit kan als gevolg hebben dat u eventjes verblind wordt en de weg niet goed meer ziet. Hoe komt dit en wat is er tegen te doen?

Verschillende soorten (zon)licht

Zonlicht bestaat uit veel meer dan het licht dat wij met onze ogen kunnen zien. De straling van de zon bestaat wanneer deze de aarde bereikt vooral nog uit zichtbaar licht, infrarood licht en nabij ultraviolet licht. Het zichtbare licht is hetgeen dat wij als zonlicht zien. De infrarode straling is een straling die niet voor het oog waarneembaar is en het ultraviolette licht is niet zichtbaar maar kan de ogen wel beschadigen.

Wanneer iemand, bijvoorbeeld tijdens het autorijden, rechtstreeks in licht kijkt tijdens bijvoorbeeld het autorijden dan beschadigt dit het netvlies. Er ontstaan zwarte vlekken in het zicht, vandaar dat u tijdens het autorijden soms tijdelijk even slechter ziet. Dit duurt gelukkig maar even. Wanneer iemand te lang in zichtbaar licht kijkt, dan zal hij of zij waarschijnlijk de ogen afwenden op het moment dat de straling te fel wordt.

Langdurige blootstelling aan ultraviolet licht, de niet-zichtbare variant, kan op korte termijn lasogen of sneeuwblindheid tot gevolg hebben. Wintersporters kunnen hier bijvoorbeeld last van hebben aangezien zij veel worden blootgesteld aan ultraviolet licht. Op langere termijn kan staar ontstaan. Gelukkig is dit te voorkomen.

Dit is er tegen te doen

Een goede zonnebril voorkomt grotendeels dat het netvlies zo beschadigd raakt dat er blijvende schade ontstaat. Bij de keuze voor een zonnebril wordt er onderscheid gemaakt naar de mate van UV-bescherming. Categorie nul is geschikt voor bewolkt weer, categorie vier voor extreem fel licht. Een goede zonnebril heeft bescherming in een hoge categorie en beschermt niet alleen uw netvlies maar zorgt er uiteraard ook voor dat u uw ogen op de weg kunt houden. Voor in het verkeer kiest u het best een zonnebril met een UV-bescherming tussen categorie één en drie. Vanaf categorie vier is de zonnebril te donker om goed in het verkeer te kunnen zien.

Neem contact met ons op

Verhoef Service Company

Contact

Savannahweg 17
3542 AW, Utrecht

0297-219050
info@verhoefservicecompany.nl

Over Verhoef

Verhoef Service Company is de specialist op het gebied van privé vervoer en transport.